Cooköarna

Foto: emperorcosar - stock.adobe.com

Kia Orana och välkommen till Cooköarna

På Cooköarna kan du uppleva en liten bit av paradiset. Med kristallklara laguner, vita sandstränder, ett varmt klimat och en genuint vänlig lokalbefolkning är det inte konstigt att Cooköarna för många är själva sinnebilden av de vackra öarna i Stilla havet.

Karta över Cooköarna
Karta över Cooköarna

Huvudstad: Avarua

Antal öar: 15

Invånarantal: ca 18 000

Valuta: New Zealand Dollar

Lär känna Cooköarna.

De 15 öar som utgör Cooköarna ligger i hjärtat av Stilla havet, mellan Hawaii och Nya Zeeland. Här är stränderna kritvita med vajande palmer, havet turkost och spegelblankt, och solen skiner från en molnfri himmel – Cooköarna är på alla sätt ett avslappnat Stillahavsparadis. Dessutom är det polynesiska folket otroligt trevliga och gästvänliga, vilket får dig att känna dig välkommen från det att du blir mött med sång och dans i ankomsthallen på flygplatsen.

Cooköarna har bevarat mycket av sin ursprungliga kultur och den polynesiska identiteten kan upplevas genom olika arrangemang och festivaler året runt. Då hedras de gamla krigshjältarna och det bjuds på sång- och dansföreställningar. Invånarna i öriket har rykte om sig för att vara bland de bästa dansarna i hela Stillahavsområdet.

Den hyggelige lokalbefolkningen er lett å bli kjent med.
Det är lätt att lära känna den trevliga lokalbefolkningen. 
Foto: David Kirkland

Oavsett var du väljer att bo, har du tillgång till härlig sand och vackra laguner. De allra flesta väljer att vistas på huvudön Rarotonga, utan att turismen känns påträngande. Men om du är bland de äventyrslystna kanske det lockar med en tur till de yttre öarna. Dit går det kanske en flygtur i veckan eller en båt med en eller två månaders mellanrum. Oavsett vart du åker kommer det att vara perfekta förhållanden för alla som älskar laguner, vita sandstränder, palmer, bad, simning, snorkling och dykning.

One Foot Island, Aitutaki.
Gå i land på vackra One Foot Island på Aitutaki.
Foto: David Kirkland

Med hav så lång ögat kan nå och milslånga stränder är bad och snorkling vid korallrevet populära aktiviteter. Här finns mängder av fiskarter, bläckfiskar, musslor och andra marina djur. Vare sig man väljer att långsamt snorkla runt bland korallerna eller hålla sig på land, bjuder Cooköarna på många upplevelser.

Landet, som består av ett antal öar, sträcker sig över ett havsområde som är lika stort som hela Västeuropa. Cooköarna delas in i två ögrupper – den södra och den norra. Öarna i söder är vulkaniska och bördiga öar med höga berg, medan de i norr är platta, vita korallöar som tittar upp över havsytan. Rarotonga är den största ön med huvudstaden Avarua, men vi rekommenderar även en tur till den enastående ön Aitutaki. Detta är en sällsynt naturpärla som kommer göra din semester till en oförglömlig upplevelse.

Reseförslag till Cooköarna

Cooköarna

14 dagar

Från 56 900 kr

Cooköarna

14 dagar

Från 53 900 kr

Cooköarna

14 dagar

Från 80 900 kr

Cooköarna

14 dagar

Från 79 900 kr

Cooköarna

14 dagar

Från 74 900 kr

Kryssning till Cooköarna

Tahiti, Cooköarna

11-18 dagar

Från 72 500 kr

Tahiti, Cooköarna

15 dagar

Från 98 900 kr

Hur är vädret på Cooköarna?

Cooköarna har ett jämnt och behagligt tropiskt klimat året runt, utan stora temperatursvängningar.

Från juni till augusti har man de lägsta temperaturerna, medan den varmaste tiden på året är mellan november och mars. Det är under denna period som Cooköarna får mest regn, ofta i form av korta tropiska regnskurar. De torraste månaderna är från april till november, med en genomsnittstemperatur på 26 grader. Den varma och fuktiga säsongen från december till mars har temperaturer på mellan 22 och 30 grader.

När är det bäst att resa till Cooköarna?

Tack vare det varma och soliga klimatet kan Cooköarna besökas året runt. Även om landet har två olika årstider finns det flera saker man bör tänka på innan man bokar. Priserna för boende varierar beroende på säsong, där den torraste säsongen och perioderna runt skollov är de dyraste. Under lågsäsong är det färre besökare, vilket betyder att det är lugnare på resorterna och stränderna. Kontakta oss om du har funderingar om när du ska besöka Cooköarna.

Temperaturtabell Cooköarna

I tabellen visas den genomsnittliga max- och minitemperaturen. Vi vill göra er uppmärksamma på att detta är medelvärden och att vädret på Cooköarna kan variera.

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Max temp282827262524242525262728
Min temp232424232221202021222323
Regn (mm)251229268185159109108135117124151221

Börja planera din drömresa

Inspiration

Fånga en stor fisk på Cooköarna.
Få ut det mesta av din semester och läs om 10 aktiviteter och upplevelser som gör att du får ut det mesta av en vistelse på Cooköarna.
Aitutaki.
En äkta, exotisk och luxuös semester hittar du inte i charterkatalogerna. Du hittar den mitt i Stilla havet, och den heter Cooköarna.