10 oförglömliga upplevelser på Cooköarna

Foto: David Kirkland Photography

Inspiration

10 oförglömliga upplevelser på Cooköarna

Publicerad:

Cooköarna är troligen en av de vackraste platserna du någonsin kommer att besöka. Här hittar du allt du behöver för att leva ut din dröm om ett avslappnat liv på en paradisö; bländande vita stränder, skimrande regnskog och turkosa laguner med kristallklart vatten.

I dessa omgivningar är det naturligt att du tillbringar mycket av din tid på stranden och i vattnet. Men när du väl gjort resan till andra sidan jordklotet vore det synd att inte uppleva mer av det som ögruppen har att erbjuda.

Här är 10 aktiviteter och upplevelser som får dig att få ut det mesta av en vistelse på Cooköarna:

1. Utforska lagunen på Aitutaki

Aitutaki lagunen.
Lagunen på Aitutaki är kanske världens vackraste.
Foto: Cook Islands Tourism

Aitutaki är omgivet av ett korallrev som har skapat en ovanligt stor turkos lagun. Med kristallklart vatten, kritvita stränder och ett rikt undervattensliv är det inte utan anledning som den ofta omtalas som världens vackraste lagun.

Lagunen kan utforskas på flera sätt. Det vanligaste är en båttur ut till de små öarna som omger revet. Båtturerna inkluderar bad, snorkling, grillning och ett besök på den obebodda och mycket vackra One Foot Island, där du även kan få ditt pass stämplat på världens minsta postkontor. Kajak- och kanotpaddling, paddleboard och kitesurfing är andra sätt att se lagunen, eller så kan du bara koppla av och njuta av den perfekta vykortsvackra omgivningen. En båttur i solnedgången är kanske ett av de trevligaste sätten att avsluta dagen på.

2. Kör eller cykla rund Rarotonga

Hyr en cykel eller skoter.
Möt lokalbefolkningen på en cykeltur runt Rarotonga.
Foto: David Kirkland Photography

Vägen som slingar sig längs kusten runt Rarotonga är 32 kilometer lång, och det tar ca 45 minuter med bil eller skoter. Om du föredrar ett motordrivet fordon kan du hyra en bil eller skoter för en dag, och om du vill ha lite fysisk aktivitet kan du hyra en cykel eller elcykel.

Inkludera stopp på olika stränder, kaféer och restauranger längs vägen. Du kan enkelt ägna en hel dag åt att cykla, bada, äta och få en inblick i vardagen på ön.

Rarotonga har också två busslinjer som går i olika riktningar runt ön, och detta är ett avkopplande sätt att se ön. Här har bussarna inga ruttnummer, de kallas helt enkelt för ”medsols” eller ”motsols”, beroende på vilket håll de färdas.

3. Vandring till The Needle (Cross Island Trek)

The Needle på Rarotonga.
Turen tar dig till foten av The Needle.
Foto: cookislandspocketguide.com

Om du vill vara lite aktivt och samtidigt se Rarotonga från en annan vinkel, så är den fyra timmar långa Cross Island Trek något för dig. Stigen börjar bakom Avarua och tar dig genom frodig regnskog, där träden ger skugga från den gassande solen.

Stigen fortsätter till foten av Te Tua Manga (413 meter över havet) – även känd som The Needle – som är en spetsig vulkanklippa som tornar upp sig över landskapet. Detta är vandringens högsta punkt och härifrån har du panoramautsikt över ön och den omgivande lagunen. Turen avslutas med ett dopp och picknick vid Papua Waterfall.

4. Besök lördagsmarknaden i Avarua (Punanga Nui Market)

Punanga Nui Market i Avarua.
Missa inte en förmiddag på marknaden i Avarua.
Foto: Cook Islands Tourism

Punanga Nui Market är en av veckans höjdpunkter på Rarotonga. Åk in till huvudstaden Avarua en lördag morgon och få en inblick i både människorna, maten och kulturen på Cook. Här dyker de flesta fastboende och besökare upp och som vanligt på Cooköarna kommer du att märka att stämningen är både avkopplande och social. Marknaden har cirka 130 stånd och lyfter fram det bästa Rarotonga har att erbjuda. Här hittar du allt från isiga smoothies och tropiska frukter, till färska råvaror, souvenirer, lokal musik och kläder.

5. Snorkla eller dyk i kristallklart vatten

Sikten under vattnet på Cooköarna är mycket god.
Sikten under vattnet på Cooköarna är mycket god.
Foto: David Kirkland Photography

Om du tycker om att snorkla eller dyka, då har du kommit till en av de bästa platserna i världen. Rarotonga och Aitutaki har ca 30 dykplatser, lämpliga för alla från nybörjare till erfarna. Sikten kan uppgå till 60 meter och vattentemperaturerna är mellan 23–28 grader året runt.

Livet under vattnet gör ingen besviken, varken med eller utan syrgastub på ryggen. Cooköarna har 73 typer av levande koraller och hundratals fiskarter i alla regnbågens färger. Dessutom finns raviner, grottor, skeppsvrak och undervattensväggar som störtar brant ner till 4500 meters djup.

Tycker du det räcker med snorkling finns det också otroligt mycket spännande saker att se i lagunen. Du kan snorkla direkt från stranden eller utforska de djupare områdena vid kanten av revet.

6. Se unika tropiska växter i Maire Nui Botanical Gardens

Tropiska blommor på Cooköarna.
Se tropiska blommor och växter i Maire Nui Gardens.
Foto: Cook Islands Tourism/Daniel Fisher

Förutom stränderna är överflödet av tropiska blommor en av Cooköarnas mest utmärkande egenskaper. När du anländer till Cook får du ofta en ”lei runt halsen” (en krans gjord av tropiska blommor).

För att få en närmare titt på blommorna kan du bege dig till Maire Nui Gardens på Rarotonga. Här kan du vandra runt i vackra tropiska trädgårdar fyllda med liljedammar, och njuta av de avkopplande omgivningarna med blommor du bara kan drömma om att ha i din trädgård hemma.

7. Smaka Atius bush-öl

Tumunu-kväll på Atiu.
Tumunu-kväll på Atiu.
Foto: Cook Islands Tourism

Tumunu är en unik kulturell företeelse som bara finns på ön Atiu. En Tumunu är en traditionell mötesplats, där lokalbefolkningen samlas för att umgås, dela historier och kunskap samt dricka den lokala brygden (så kallad bush beer).

Bush-öl uppfanns strax efter att Captain Cook satt sin fot på ön, och den potenta brygden med ca 12% alkoholhalt förbjöds snabbt av missionärerna. För att undvika straff arrangerades därför Tumunu i hemlighet i djungeln. Faktum är att traditionen var olaglig fram till 1985, då drycken äntligen fick officiellt erkännande.

Själva brygden, som mer liknar ett lätt mousserande fruktvin än öl, är gjord av jästa apelsiner. En tumunu-barman häller upp brygden i ett kokosnötskal som sedan cirkuleras bland de närvarande. Rundorna går fort; kom ihåg att sluta dricka i tid för att undvika huvudvärk nästa dag.

8. Prova fiskelyckan

Fånga en stor fisk på Cooköarna.
Fånga en stor fisk på Cooköarna.
Foto: David Kirkland Photography

Med kristallklart vatten, tropiska havstemperaturer och korallrev som når ner till botten av Stilla havet är Cooköarna ett mecka för sportfiskare. Fiskemöjligheterna är otaliga och du kan prova på allt från flugfiske och spjutfiske, till lagunfiske och djuphavsfiske.

Många tror att bonefishing är den ultimata fiskeutmaningen. Fisken ligger i grunt vatten på sandbankarna i lagunen vid Aitutaki, och är varje flugfiskares dröm. Gör dig redo för kamp innan du släpper den skyddade fisken igen.

På djuphavsfiske kan du bland annat fånga tonfisk, marlin, guldmakrill och gigantisk trevally. Det finns flera operatörer som tar dig med på den typ av fisketur du vill, samtidigt som du värnar om miljön för kommande generationer.

9. Delta i en Island Night

Upplev en kväll på Island Night.
Upplev en kväll på Island Night.
Foto: cookislandspocketguide.com

Spänning och förväntning ligger i luften inför Island Night – som är ett evenemang på Cooköarna. Du kan förvänta dig målade ansikten och färgglada kostymer från de lokala artisterna och gästerna kan få uppleva både dans och sång, lokal musik och en fest med umu – där maten tillagas under jorden.

Att delta i en Island Night är inte bara en underbar kväll, det ger också en inblick i kulturen och traditionerna som var vanliga före européernas ankomst. Flera resorter anordnar Island Nights, men de mest kända är showerna på Highland Paradise Cultural Centre på Rarotonga. Och har du turen att få se en föreställning på Aitutaki kommer du också att få se en spektakulär elddans som har sitt ursprung här.

10. Ät tropisk frukt och färska skaldjur

Maträtten Ika Mata.
Ika Mata är den mest populära maträtten på Cooköarna.
Foto: Dylan Harris

Frukt finns i överflöd på Cooköarna och du kommer att se massor av mango, banan, paw paw, drakfrukt och stjärnfrukt hänga från träden. På marknaden i Avarua kan du köpa det mesta av de söta frukterna, och dessutom kan du njuta av färsk frukt på frukostbuffén på hotellet varje morgon.

Tycker du om fisk har du också kommit till rätt ställe. Marlin, Mahi-Mahi, Wahoo, gulfenad tonfisk och Broadbill är bara några typer av fisk du kan välja mellan. Ika Mata är den mest populära rätten på Cooköarna. Den består av rå, färsk fisk som marineras i citronjuice, innan den blandas med kokosgrädde, lök och chili. Perfekt som förrätt eller lätt lunch.

Fisksmörgås är en annan populär lunchrätt som finns på många strandkaféer på Rarotonga. Den serveras i en mjuk ciabatta med en härlig kombination av stekt och inbakad vit fisk, salladsblad, tomat och aioli.

Bara Rarotonga har över 100 kaféer, barer och restauranger och utbudet är stort med allt från fine dining till enkel streetfood.

Intresserad av att förlägga nästa semester på Cooköarna? Kontakta oss för att planera en oförglömlig resa.

Börja planera din drömresa

Läs även

Aranui Cruises.
Vi har sammanställt några praktiska tips för att se till att du är så väl förberedd som möjligt innan du stiger ombord på Aranui.
The Brando.
Drömmen om Stilla havet: kristallklart vatten, varma vindar, palmöar och lyx vid stranden. Paradisöarna som frestade Thor Heyerdahl har aldrig varit enklare att resa till.