08-551 085 50 info@fijiresor.se
SÖK
Generic filters
Exact matches only

10 upplevelser du inte vill gå miste om på en jordenruntresa

10 upplevelser du inte vill gå miste om på en jordenruntresa

Vi har samlat de vanligaste upplevelserna som de flesta vill vara med om på en resa runt jorden. Vi har fördelat dem i 10 olika kategorier.

Hur ser din lista ut? Skriv ner din egen önskelista och du har då en bra utgångspunkt när du ska planera vilka stopp du ska göra och vad du vill uppleva på resan.

1. Se djur du inte tidigare sett

Se koalor i deras rätta element, simma med delfiner och sjölejon, och se nykläckta sköldpaddor som kravlar ut i havet. Spana efter vilda elefanter på savannen. se vilda kängurur och besök utrotningshotade orangutanger. Detta är bara några av de djur du kan få närkontakt med på en resa jorden runt.

Eyre Peninsula i Australia er et av mange steder der du kan svømme med sjøløver og delfiner.

Eyre Peninsula i Australien er ett av många ställen där du kan simma med sjölejon och delfiner. Foto: SATC

2. Hitta paradiset

Besök en fantastisk söderhavsö och hitta ditt paradis. Här kan du lägga ifrån dig din klocka och mobiltelefon och stressa ner. Ät när du vill, bada när du vill och sov när du vill. Glöm tid och plats och lev i nuet. Skäm bort dig på ett spa, drick tropiska paraplydrinkar och njut av de fantastiska solnedgångarna i Stilla havet. Kan livet bli bättre?

Bora Bora på Tahiti

Bora Bora på Tahiti.

3. Mat och vin

Ät spännande gatumat i Asien, där smak, färg och färska råvaror ger en explosion av smaker. Går turen via Japan ska du självklart smaka sushi. Åk på vinprovning i Australien och Nya Zeeland och delta i en kava-ceremoni på Fiji. Varför inte gå en matlagningskurs så att du kan återskapa lite av känslan när du är hemma igen? Asien är ett bra ställe för detta – till exempel Indonesien, Thailand och Vietnam.

Asiatisk gatemat er ofte fargerik og kjennetegnes av ferske råvarer som gir en eksplosjon av smaker.

Asiatisk street food är ofta färgrik och kännetecknas av färska råvaror som ger en explosion av smaker.

4. Ut i naturen

Vandra i den fantastiska naturen på Nya Zeeland, eller bestig en vulkan i Sydostasien. Cykla bland risfälten på Bali. Upplev det spännande livet under vattnet på Stora Barriärrevet. Vandra i bergen i Yosemite National Park i USA. Utforska urgamla regnskogar och se flora och fauna vi inte har här hemma. Det finns många möjligheter att röra på sig under en resa jorden runt, samtidigt som man utforskar omgivningarna.

Tongariro på New Zealand er fantastisk og kan føles som et besøk på en annen planet.

Tongariro på New Zealand är fantastisk och kan kännas som ett besök på en annan planet. Foto: Andy Belcher

5. Världskända sevärdheter

Besök de fantastiska templen i Angkor Wat, kärleksmonumentet Taj Mahal i Indien, Frihetsgudinnan i New York, Operahuset i Sydney, världens högsta byggnad i Dubai, Kinesiska muren, Halong Bay i Vietnam och fjordarna på Nya Zeeland. Listan är lång! Vad är ditt favoritönskemål?

Taj Mahal i Agra i India.

Taj Mahal i Agra i Indien. Foto: Luciano Mortula

6. Kör själv

Att hyra bil eller en husbil ger en fantastisk frihetskänsla och gör att man får mer flexibilitet än med buss, flyg och tåg. Du kan bestämma resrutt i förväg eller eller ta det som det kommer under resans gång. Nya Zeeland och Australien är båda perfekta länder om man vill köra själv, både med tanke på upplevelser, övernattningsmöjligheter och vägstandard. Hyrbilar och husbilar finns i många olika standard och prisklasser och vi hjälper dig gärna att hitta bilen som passar dina behov.

Lei en bil eller bobil og oppsøk naturen! Man kan også ha det riktig så sosialt underveis.

Hyr en bil eller husbil och ge dig ut i naturen! Här mitt i outbacken utanför Alice Springs i Australia. Foto: Ant Geernhert.

7. Actionfyllda äventyr

Nya Zeeland blir ofta omnämnt som extremsporternas hemvist – och detta inte helt utan grund. Vill du ha en fallskärm eller en lina fäst i ryggen så har du många möjligheter att känna blodet rusa i ådrorna. Vill du ut i det våta elementet så rekommenderar vi forsränning på Nya Zeeland. Ta en helikoptertur över Grand Canyon eller lär dig surfa på en strand i Indonesien eller Australien. Vill du ha ännu mer adrenalin? Dyk med vithajar i Australien.

Ta en luftig helikoptertur over Grand Canyon i USA.

Ta en helikoptertur över Grand Canyon i USA.

8. Oförglömliga tågresor

Hoppa på världens längsta tågresa med Transsibiriska järnvägen. Åk med Shinkansen i Japan. Korsa Australien på längden eller tvären, med the Ghan eller Indian Pacific. Gör den legendariska tågresan Eastern and Oriental Express mellan Bangkok och Singapore, eller upplev världens största tågnät på en resa genom Indien.

Den transsibirske jernbane er verdens lengste togtur.

Den transsibiriska expressen är världens längsta tågresa.

9. Upplevelser på vattnet

Ingenting är så avslappnande som att resa med båt. Gör en kryssning bland öarna på Tahiti eller Fiji. Segla bland öarna i Whitsundays i Australien. Upplev det bördiga Mekongdeltat från en flodbåt i Vietnam. Se solen gå upp från en roddbåt på den heliga Ganges i Indien. Har du verkligen gott om tid så finns det även kryssningar som tar dig hela vägen jorden runt.

Hva med et cruise gjennom Panamakanalen?

Följ med på en kryssning i Panamakanalen.

10. Utmana dig själv

Lär dig ett nytt språk. Gå på yogakurs. Spela didgeridoo. Få nya vänner över hela världen. Bli en mästare på att pruta. Skriv dagbok, eller starta en blogg och dela resan med resten av världen. Delta i en kreativ kurs i målning eller skrivande. Utmana dig själv att göra nya saker. Kanske hittar du något nytt som du vill fortsätta med när du kommer hem.

Ved Ayers Rock i Australias røde sentrum kan du lære aboriginske maleteknikker.

Vid Ayers Rock i Australiens röda centrum kan du lära dig aboriginska målningstekniker. Foto: Tourism NT

Dela med någon du känner

Börja planera din drömresa