Cooköarna – en luxuös semester för två

Foto: David Kirkland

Inspiration

Cooköarna – en luxuös semester för två

Senast uppdaterad:

En äkta, exotisk och luxuös semester hittar du inte i charterkatalogerna. Du hittar den mitt i Stilla havet, och den heter Cooköarna.

Lugn, harmoni och fler nyanser av blått än i Pantones färgsystem. Cooköarna träffar dig mitt i hjärtat och innehåller allt du kan förvänta av en exotisk semester. Ukulelemusik vid ankomst och en kokosnöt till frukost. Höfter som gungar i takt med kristallklara vågor och mat som smakar av Stilla havet. Okonstlat och äkta. Välkommen till paradiset på jorden!

Exotisk semesterdröm

Rarotonga och Aitutaki är namn som triggar reslusten. De utlovar kritvita stränder och är en turistfri zon som du inte längre hittar i vår hemisfär. Cooköarna är den plats du drömmer om utan att ha varit där.

– Om paradiset finns, så är det Aitutakilagunen, säger Martin Dahl Jespersen, försäljningschef på Fijiresor. Han talar om den turkosa lagunen som speglar hela himlavalvet och lockar dig till ett dopp med eller utan snorkel. Dahl Jespersen har varit på Cooköarna tre gånger, och berättar att på ingen annan plats upplever han drömmen om den unika, exotiska semestern som här.

One Foot Island
I Aitutakilagunen kan du leva ut Robinson Crusoe-drömmen. 
Foto: Chris McLennan/Pacific Resort Aitutaki.

Intim och lugn luxuös semester

– Människorna på Cooköarna bjuder gärna in dig i sin polynesiska dans, men de dansar inte limbo för turismen. De lokala myndigheterna har sagt nej tack till stora hotellkedjor, och vill inte kommersialisera öns själ, förklarar Dahl Jespersen. Det finns inga all inclusive-resorter som vi är vana vid på de traditionella stranddestinationerna. Här deltar du i det verkliga livet, och känner den varma och vänliga kulturen raka vägen in i hjärtat. Du får ett intimt möte med ett gästfritt och tropiskt ö-liv, med allt du kan förvänta dig av en lyxig semester.

Se även: Övernattning med en smak av lyx.

Aitutaki-lagunen
Ett besök på vackra Aitutaki är ett måste.
Foto: Cook Islands Tourism

Mitt i Stilla havet

Cooköarnas isolerade läge mitt emellan Hawaii och Nya Zeeland är kittlande för dig som tillåter pekfingret att vandra på kartan. Kanske har du alltid drömt om att göra en äventyrlig resa till andra sidan av jordklotet? Eller kanske du vill komma så långt bort från vardagen som möjligt?

Cooköarna är exotiskt utan att vara primitivt. Det har ett frodigt inre, palmer, färska kokosnötter, exotisk frukt, läckra restauranger och milslånga sandstränder som tar andan ur dig, oavsett vad du jämför dem med. Hur många av de 15 öarna som du vill uppleva väljer du själv.

Rarotonga.
Cooköarna ger dig ett efterlängtat avbrott från vardagen hemma.
Foto: Cook Islands Tourism/David Kirkland

Kia orana!

Cooköarna sträcker sig över ett havsområde som är lika stort som hela Västeuropa. Öarna däremot är små. Rarotonga, som är den största ön, kan du köra runt på en halvtimme och alla känner alla. ”Kia orana” är hälsningsfrasen på det lokala språket, och det tar inte lång tid förrän du själv börjar använda frasen.

Man delar in landet i två ögrupper – den södra och den norra. Öarna i söder är vulkaniska och frodiga med höga berg, medan de i norr är låga atoller som tittar upp över havsytan. Du landar på Rarotonga där den internationella flygplatsen ligger, och när du har anpassat dig till ö-livets förförande rytmer, kan du flyga vidare härifrån till de andra öarna. Aitutaki, ön som ligger omgiven av en osannolikt vacker lagun, är ett måste. Vill du ännu längre bort från civilisationen kan du besöka öarna Atiu och Mangaia. Här finns endast ett par övernattningsalternativ och max 10-15 turister åt gången.

Snorkling på Aitutaki.
Cooköarna ger dig en äkta, exotisk semester du inte hittar i charterkatalogerna.
Foto: David Kirkland Photography

Drömmen om en öde ö

Är du en av dem som vill leva ut den absoluta Robinson Crusoe-drömmen på semestern, så ska du sikta in dig på One Foot Island i Aitutakilagunen. – Det är verkligen back to basics, och när båtbesättningen lämnat av dig på ön och sätter kurs mot horisonten, vet du att du är helt ensam med stranden, stjärnhimlen och allt däremellan, säger Dahl Jespersen.

Var unik

Men oavsett var på Cooköarna du väljer att tillbringa din semester, så kan du vara säker på att du tar med dig intryck och upplevelser hem som inte många andra har. Och just det är ett privilegium i en tid där Instagram har förminskat jordklotet till en semesterfabrik där alla går i varandras fotspår.

Cruise på Aitutaki.
Aitutakilagunen är ett paradis på jorden och här finns inga mängder av turister.
Foto: ggfoto – stock.adobe.com
Den vennlige lokalbefolkningen gjør at du føler deg velkommen på Cooköarna.
Den vänliga lokalbefolkningen gör att du känner dig välkommen på Cooköarna.
Foto: Cook Islands Tourism/Dylan Harrison

Dessa tre reseförslag uppfyller drömmen om Cooköarna:

Börja planera din drömresa

Läs även

The Brando.
Drömmen om Stilla havet: kristallklart vatten, varma vindar, palmöar och lyx vid stranden. Paradisöarna som frestade Thor Heyerdahl har aldrig varit enklare att resa till.
Four Seasons Bora Bora
Det råder ingen tvivel om att boendet i Stilla havet är en stor del av semesterupplevelsen. Vi har samlat 15 av våra favoriter på Cooköarna, Fiji och i Franska Polynesien.