Cooköarna – paradiset du inte trodde fanns

Foto: David Kirkland

Inspiration

Cooköarna – paradiset du inte trodde fanns

Senast uppdaterad:

Att resa långt är den nya lyxen. Om du korsar jordklotet kommer du till ett genuint, exotiskt och äventyrligt ö-liv där du garanterat inte springer på grannen.

Cooköarna ligger mycket riktigt på andra sidan jorden, men så fort du landar på den pyttelilla ön Rarotonga och får en väldoftande gardeniakrans runt halsen, är den långa resan glömd. Här är det som att palmerna vajar i en annan takt och du känner dig mer som en gäst än som en turist. Välkommen till resmålet där verkligheten överträffar bilderna du ser på nätet.

Stilla havets smyckeskrin

De 15 Cooköarna påminner om ädelstenar som ligger strödda i Stilla havet. Smaragdgröna trädtoppar blandas med jadegrön djungel, och längs kusten väntar pärlemovita stränder omgivna av laguner lika klara som akvamarin. Det kanske låter som en kliché, men här överträffar verkligheten alla bilder du har sett. Atollön Aitutaki kallas med rätta för världens vackraste lagun. Mitt i lagunen ligger små öar som är minst lika vackra som det låter som: Heaven, One Foot Island och One Tree Island. En resa hit är mer än en semester och lusten för äventyr kittlar en som en mjuk påfågelfjäder. Även om det är tropiskt och exotiskt, är det också tryggt och bekvämt. Hotellstandarden är hög och ögruppen har i stort sett noll kriminalitet.

Reseförslag: Luxuösa Cooköarna

Aitutaki-lagunen
Från luften ser Cooköarna ut som ädelstenar, små öar omgivna av turkost hav och oändliga vita stränder.
Foto: Cook Islands Tourism

Förförande ö-puls

– Vissa destinationer träffar dig mitt i hjärtat och så upplevde jag Cooköarna från första stund, säger Martin Dahl Jespersen, utvecklings- och produktchef på Australienresor. Han tycker att det är svårt att sätta fingret på vad som gör Cooköarna så speciella, men har en teori om att det är cocktailen av vänliga människor, mjölkvita stränder, öarnas egen puls och turkosa laguner.

– Den här ögruppen, som ligger i Stilla havet mellan Nya Zeeland och Hawaii, har varit avskärmad från massturismen tack vare sitt isolerade läge. Resultatet är ett genuint samhälle som samtidigt ser till att dagens moderna resenärer känner sig som hemma, säger Dahl Jespersen som har varit på Cooköarna tre gånger.

Reseförslag: Kryssning till Cooköarna och Sällskapsöarna

Pacific Resort Aitutaki
På härliga Pacific Resort Aitutaki kan du njuta av lugna dagar i paradiset.

Ett snorklingsparadis

En perfekt dag på Cooköarna börjar gärna med en frukost på exotiska frukter som stjärnfrukt och passionsfrukt, och harmoniskt fågelkvitter till morgonkaffet. Dyningarna från korallrevet hörs i fjärran och lovar stora upplevelser under ytan. Om du gillar att snorkla behöver du bara hämta snorklingsutrustning, som finns att låna på alla hotell. Till skillnad från många andra platser behöver du inte simma ut till själva revet. Fiskar i regnbågens alla färger väntar på dig bara några meter från strandkanten och den marina miljön är bra beskyddad. Det finns inte en plastbit att hitta i havet här och det är ingen överdrift att säga att både Rarotonga och Aitutaki har snorkling i världsklass. När det är dags för lunch kan du njuta av färsk fisk direkt från havet. Ofta med en hint av det asiatiska köket, eller influerat av europeiska rätter via Nya Zeeland. Missa inte heller den lokala specialiteten “ika mata”. Rå gulfenad tonfisk marinerad i saltvatten, lime och färsk kokosgrädde. En riktig smakexplosion!

Reseförslag: Idylliska Cooköarna

Snorkling på Aitutaki.
Att snorkla på Cooköarna är som att bada i ett stort akvarium.
Foto: David Kirkland Photography

Cooköarnas x-faktor

Vissa resmål har en x-faktor. En närmast obeskrivlig energi som ger semestern ett extra skimmer. Cooköarnas x-faktor är människorna som bor här. Trevliga, gästvänliga och engelsktalande. Det är enkelt att kommunicera och det tar inte lång tid innan du förstår att hälsningsfrasen “kia orana” betyder mer än ett ytligt “hej”.

– “Kia orana” är vårt sätt att önska varandra ett långt och meningsfullt liv. Det är en välsignelse och vi säger det varje dag, till varandra och till våra gäster, förklarar Aunty Nan som jobbar på det lokala turistkontoret på Rarotonga. Stillahavsborna har något speciellt över sig. Ett lugn och en avslappnad inställning till livet. På Cooköarna kan du koppla upp dig på kia orana-frekvensen. Men var beredd – du kommer att sakna Rarotonga och Aitutaki redan innan du har rest därifrån.

Reseförslag: Romantik och bröllop på Cooköarna

Börja planera din drömresa

Läs även

Intercontinental Bora Bora Resort and Thalasso Spa
Är du på jakt efter den ultimata tropiska semesterupplevelsen? Res till en av världens vackraste laguner!
Air Tahiti Nui
För Fijiresor är Air Tahiti Nui den föredragna samarbetspartnern på resor till öarna i Stilla havet.