Expeditionskryssning till polynesiska ö-pärlor

Foto: Aranui Cruises

Inspiration

Expeditionskryssning till polynesiska ö-pärlor

Senast uppdaterad:

Är du äventyrslysten och vill uppleva en kryssning utöver det vanliga? I Franska Polynesien seglar ett kombinerat frakt- och kryssningsfartyg till de exotiska Marquesasöarna, som har lockat äventyrare i hundratals år. Fartyget heter Aranui 5 och är specialbyggt för att kunna ta emot både frakt- och kryssningspassagerare.

Aranui 5, eller Aranui som det brukar kallas i folkmun, är ett av mycket få fartyg i världen där man kan vara kryssningspassagerare i bekväma omgivningar, samtidigt som fartyget levererar post, paket, mat, byggmaterial, bilar, båtar och allt annat som de lokala samhällena väntar på.

En expeditionskryssning med Aranui passar lika bra för den som inte brukar resa på kryssning som för den erfarne kryssningsgästen. Om du är äventyrlig, aktiv och uppskattar kulturella upplevelser är Aranui det bästa alternativet för att uppleva en ögrupp som annars är lite mer omständlig att ta sig till. Många av de som reser med Aranui väljer vanligtvis inte kryssningar som semesterform, men gör ett undantag för att få uppleva denna unika resa.

Välkomstkommitté på Fakarava-atollen.
Välkomstkommittén på atollen Fakarava.

Ett ovanligt skepp

Vid en första anblick är det inte svårt att konstatera att Aranui har ett något ovanligt utseende. Det är som om någon har delat ett lastfartyg och ett kryssningsfartyg på mitten och sedan limmat ihop en del från varje. Kryssningsdelen av fartyget har plats för bland annat 108 hytter, en restaurang, tre barer, ett konferensrum, ett spa och en butik, och längst bak i fartyget finns det stora utomhusområden där man kan njuta av den tropiska temperaturen.

Aranui anlöper lagunen på Bora Bora.
Aranui på väg in i lagunen på Bora Bora.

Unik atmosfär

Aranui har en äkta polynesisk atmosfär, och de flesta som arbetar ombord kommer från Marquesasöarna eller andra ögrupper i Franska Polynesien. Livet ombord är avslappnat och informellt, och det finns ingen klädkod. Det är inte ovanligt att se personalen gå omkring i blommiga klänningar och skjortor, med blomsterkransar på huvudet. Ta med bekväma skor och kläder som passar klimatet, eller vad du annars känner dig bekväm i.

Aranui Cruises.
I restaurangen serveras alla dagens måltider.

En av de saker som gör atmosfären på Aranui unik är de gemensamma måltiderna som serveras i fartygets restaurang. Här delar du bord med dina medresenärer. Både lunch och middag serveras på detta sätt, vilket gör det lätt att umgås med andra. Det är alltid trevligt att dela en flaska vin över en god 3-rätters middag, och samtidigt diskutera dagens upplevelser.

Var seglar Aranui?

Aranui seglar huvudsakligen 12-dagars rundresor från Papeete på huvudön Tahiti, via Tuamotuöarna och till Marquesasöarna. Besök görs på sex av Marquesasöarna, två atoller i Tuamotuöarna och på paradisön Bora Bora i Sällskapsöarna.

Frakten skickas i land på pråmar när hamnarna inte är tillräckligt djupa.
Frakten skickas i land på pråmar när hamnarna inte är tillräckligt djupa.

Hamnfaciliteterna varierar, och vissa av dem är inte tillräckligt djupa för att fartyget ska kunna lägga till. Aranui ankrar då en bit från land och passagerare och gods transporteras från fartyget till land i mindre båtar och på pråmar. En av de mest fascinerande platserna där Aranui ankrar är i en smal vik på Ua Huka. Här roteras fartyget runt sin egen axel innan det förtöjs vid de karga klipporna. En utmanande manöver som kräver full koncentration från kaptenen, medan imponerade kryssningsgäster tittar på.

Aranui på Ua Huka.
Det är spännande att se Aranui vända 180 grader i en vik på Ua Huka.

Förutom rundresorna till Marquesasöarna har Aranui också några specialiserade resor till Australöarna, Gambieröarna och Pitcairn, som är några av världens mest avlägsna öar.

Vad kännetecknar Marquesasöarna?

På Marquesasöarna möts du av hälsningen ”Kaoha”, inte helt olikt ”Aloha” på Hawaii lite längre norrut. Marquesasöarna är en av världens mest avlägsna ögrupper, känd för sitt dramatiska landskap med branta vulkaniska berg, frodiga dalar, djupa raviner och vackra stränder. Dessutom har de en rik polynesisk kultur som har överlevt århundradena.

Aranui Cruises.
Kulturen på Marquesasöarna har överlevt många epoker.

Marquesasöarna har fascinerat många upptäcktsresande, författare, konstnärer och äventyrare genom historien, däribland Thor Heyerdahl, Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Jacques Brel och Paul Gauguin. Ögruppen omges fortfarande av en oemotståndlig aura av mystik och oöverträffad skönhet, som fortsätter att locka till sig äventyrare och resenärer än i dag.

Aranui Cruises.
I en del hamnar transporteras du i land i mindre båtar.

De vidsträckta avstånden i Franska Polynesien medför att Marquesasöarna befinner sig i en egen tidszon, dessutom inträffar regnperioden på Marquesasöarna vid andra tider på året jämfört med Tahiti och Sällskapsöarna. Denna variation i årstider mellan ögrupperna möjliggör att kryssningar med Aranui kan genomföras året om.

En typisk dag på Aranui

En typisk dag under kryssningen kan se ut på följande sätt:

  • Stig upp tidig morgon. Gå upp till övre däck för att se soluppgången och ankomsten till dagens ö eller atoll. Detta är en av dagens höjdpunkter. Gå sedan ner till restaurangen för frukost.
  • Efter frukost är det dags för dagens utflykt. Antingen går du iland på egen hand om fartyget ligger vid kaj, eller så transporteras du i land med en mindre båt. Dagen kan ägnas åt allt från sightseeing, kulturella aktiviteter, vandring, solbad, simning eller shopping. Lunch ingår också varje dag, antingen på fartyget eller på lokala restauranger på öarna.
  • Tillbaka på fartyget har du kanske tid för ett dopp i poolen eller lite sol på akterdäcket. Eller kanske du hellre vill träna, få en spabehandling eller en Marquesan-tatuering?
  • Missa inte informationsmötet om morgondagens program och aktiviteter, innan du kanske njuter av en drink på akterdäcket under happy hour.
  • Middagen är alltid rolig och social, där kan du tillsammans med nya vänner diskutera dagens upplevelser över en god måltid.
  • Har du fortfarande energi kvar? Det är ofta god stämning i fartygets bar, med underhållning, karaoke, pingismatcher och liknande.
Aranui 5 på väg genom Tiputa Pass på Rangiroa.
Aranui 5 på väg genom Tiputa Pass på Rangiroa.

Systerfartyg under uppbyggnad

Aranui Cruises startade sin verksamhet i Franska Polynesien för 70 år sedan. Under de första 30 åren körde de bara frakt mellan öarna, innan de 1984 byggde om fartyget Aranui 1 för att kunna transportera både passagerare och frakt. På den tiden, och under många år därefter, var Aranui det enda fartyg som förde turister till Marquesasöarna. Än i dag är Aranui den främsta leverantören av frakt till öarna och fortsätter att stödja de lokala samhällena som den har gjort i nästan 70 år. Det nuvarande fartyget, Aranui 5, tog över efter Aranui 3 i slutet av 2015 (det finns inga Aranui 2 och 4 av vidskepliga skäl).

År 2026 levereras systerfartyget Aranoa, som enligt planerna ska trafikera en kryssnings- och fraktrutt till Australöarna enligt samma modell som Aranui gör till Marquesasöarna. Detta kommer att bidra till att öka kapaciteten och frekvensen för leveranser till öarna, samtidigt som dessa vackra och avlägsna öar blir lättare att utforska. Om du redan har seglat med Aranui till Marquesasöarna och vill ha en liknande upplevelse till en annan del av Franska Polynesien har du något alldeles extra att se fram emot.

Vill du beställa eller har du frågor?

Blev du nyfiken på en kryssning med Aranui efter att ha läst den här artikeln? Kontakta oss genom att fylla i detta formulär, ring oss på tel. 08-551 085 50 eller besök oss på Dalagatan i Stockholm. Om du befinner dig någon annanstans pratar vi också gärna med dig via Teams. Hör av dig så ordnar vi ett möte.

Börja planera din drömresa

Läs även

Teahupo'o-vågen på Tahiti.
Sommaren 2024 kan du resa till Tahiti och titta på surftävlingarna i de olympiska sommarspelen, som är en del av OS i Paris.
Aranui Cruises.
Vi har sammanställt några praktiska tips för att se till att du är så väl förberedd som möjligt innan du stiger ombord på Aranui.