Praktisk guide för dig som reser på kryssning med Aranui

Foto: Aranui Cruises

Inspiration

Praktisk guide för dig som reser på kryssning med Aranui

Publicerad:

Aranui är en unik expeditionskryssning, därför är den lite annorlunda organiserad än vanliga kryssningsfartyg. Vi har sammanställt några praktiska tips för att se till att du är så väl förberedd som möjligt innan du stiger ombord på Aranui.

Språket ombord

Franska är det primära språket ombord, men all information förmedlas även på engelska. De publicerar dagliga program och annat informationsmaterial på franska, engelska samt tyska och delar upp passagerarna i grupper efter språk; så att guider och information finns tillgängliga på det språk man kan.

Lån av snorklar, masker och simfötter

På kryssningens första dag får de som så önskar en mask, snorkel och simfötter som de får behålla under hela kryssningen. Utrustningen återlämnas den sista dagen.

Badhandduk

En blå strandhandduk inväntar dig i din hytt, den kan du använda om du vill bada eller sola ombord på fartyget, eller ta med dig i land. Därmed slipper du släpa med dig en sådan ända hemifrån. Detta är utöver de vanliga duschhanddukarna som hör hemma i kabinen och byts ut regelbundet.

Tvättservice

Under kryssningen kan tvätt lämnas in två gånger utan kostnad (underkläder och strumpor kan dock inte lämnas in). Om du vill tvätta mer har båten tvättmaskiner och torktumlare som kan användas av passagerarna. Du kan köpa polletter för dessa i butiken ombord.

Gym

Fartyget har ett litet fitnessrum med ett begränsat urval av fria vikter samt ett par maskiner för styrka och kondition. Rummet duger till ett enklare träningspass, men inte mycket mer än så. Vi testade löpbandet under en dag till sjöss, en intressant upplevelse när båten är ute på öppet hav och gungar av och an.

Utomhuspool

På akterdäck, i mitten av utomhusområdet, finns en liten pool att svalka sig i. 

Aranui Cruises.
På akterdäck finns en liten pool. 

Hur fungerar måltiderna?

Aranui har en restaurang ombord. Frukosten består av en buffé, där du väljer efter eget bevåg vad vill äta. Vid lunch och middag serveras en gemensam 3-rättersmeny med förrätt, huvudrätt och dessert. Dessutom ingår en flaska vin på borden till både lunch och middag, som delas på 4 personer.

Aranui Cruises.
Alla måltider serveras i fartygets restaurang.

Vad händer om jag har matallergier eller andra behov?

Detta anges på en blankett som du fyller i efter beställningen. Aranui måste meddelas i förväg om du har allergier, behöver specialkost eller har andra behov.

Ingår drycker?

Kaffe och te är kostnadsfritt och serveras hela dagen i fartygets lounge. Dessutom finns det vattenautomater på varje våningsplan, så du kan fylla på din egen vattenflaska. Du kan köpa läsk och andra drycker i barerna ombord.

En flaska vin per bord ingår till varje lunch och middag (en flaska delas på 4 personer). Det är också möjligt att begära ett alkoholfritt alternativ till måltiderna om du inte dricker vin. Dessutom kan du köpa vad du vill i någon av barerna eller i butiken ombord. Du får också ta med egna drycker om du köper dem i förväg eller under din resa på öarna.

Wifi & mobildata

Marquesasöarna ligger avlägset långt bort från större delen av världen. Ditt svenska mobilabonnemang kommer förmodligen inte fungera, men om det mot förmodan skulle göra det kan du se fram emot en saftig räkning när du kommer hem. 

Ombord på Aranui kan du köpa wifi-paket, men de är relativt dyra. Under vissa tider har de gratis wifi i en av barerna ombord, men var beredd på långsamma hastigheter när många loggar in samtidigt. 

Om du vill vara uppkopplad när och var du vill (utom till havs) rekommenderar vi att du köper ett SIM-kort från Vini, som har täckning på Marquesasöarna. SIM-kortet ger dig tillgång till internet när du vill – så länge du befinner dig på eller i närheten av en ö förstås. Till havs finns det ingen täckning alls via några mobiloperatörer. Vini kan köpas i flera butiker i Papeete, titta efter skyltar när du går omkring i staden. Kom ihåg att ta med pass.

Vodafone kan användas på Tahiti, Moorea och Bora Bora, men fungerar inte på Marquesas.

Spa

Fartyget har ett spa ombord där du kan boka olika spabehandlingar.

Tatueringsstudio

Aranui har sin egen tatuerare som är specialiserad på marquisiska motiv. Du bokar en tid ombord.

Utflykter

De flesta utflykter under kryssningen ingår, men det är möjligt att köpa till andra utflykter på vissa av resmålen. Valfria utflykter erbjuds mot en extra kostnad och kan bokas direkt på fartyget.

Besök på kommandobryggan

Med undantag för vissa situationer, t.ex. när fartyget angör kajen, är passagerarna välkomna att ta en tur upp på kommandobryggan. Där kan du prata med fartygets navigatörer och ställa alla möjliga frågor du kan tänkas ha.

Lounge & barer

Fartyget har 3 barer där du kan handla ett urval av drycker och måltider. Dessutom har fartyget en lounge, konferensrum samt bibliotek.

Badtofflor

Vi rekommenderar att du tar med badtofflor. I Franska Polynesien finns det stenfiskar som kamouflerar sig i sanden. Dessa är giftiga och mycket smärtsamma att trampa på. Ett par vattenavvisande badskor eller sandaler är ett enkelt sätt att skydda sig.

Myggspray

Det kan finnas myggor och sandflugor på flera av öarna. Ta med en bra myggspray med DEET och lätta kläder som täcker armar och ben.

Aranui på Bora Bora.
Aranui på Bora Bora.

Börja planera din drömresa

Läs även

Fånga en stor fisk på Cooköarna.
Få ut det mesta av din semester och läs om 10 aktiviteter och upplevelser som gör att du får ut det mesta av en vistelse på Cooköarna.
Four Seasons Bora Bora
Det råder ingen tvivel om att boendet i Stilla havet är en stor del av semesterupplevelsen. Vi har samlat 15 av våra favoriter på Cooköarna, Fiji och i Franska Polynesien.