Stilla havets vackraste laguner

Foto: Intercontinental Bora Bora Resort and Thalasso Spa

Inspiration

Stilla havets vackraste laguner

Senast uppdaterad:

Är du på jakt efter den ultimata tropiska semesterupplevelsen? Res till en av världens vackraste laguner!

Laguner är grunda vikar som är delvis avskilda från havet genom koraller, atoller eller sand. De kännetecknas av att de är förhållandevis grunda, med små vågor och tempererat vatten.

Bottenförhållanden och sikten i vattnet bestämmer färgerna, men de klassiska, vackra lagunerna men ser på sydliga breddgrader har ofta vit sand med spridda koraller och kristallklart vatten som ger ett otroligt spektrum av blå, gröna, och turkosa färger.

Tillbringar du semestern vid en av dessa laguner är det inte troligt att du kommer hem besviken:

Aitutaki-lagunen
Aitutaki Lagoon.
Foto: Cook Islands Tourism

Aitutaki, Cooköarna

Lagunen på Aitutaki är en av världens vackraste. Oavsett om du ser den högt uppe från flygplanets fönster eller befinner dig mitt i, så är den lika vacker. Lagunen omges av en rad obebodda småöar, där den mest kända är One Foot Island. Små kritvita sandbankar sticker upp från det glittrande turkosblå vattnet, och ja – du vill gärna komma hem med ett foto av dig själv på en sådan!

Du utforskar lagunen enklast genom en dagsutflykt. Utflyktsbåten gör stopp på ett par av öarna och ger möjlighet för ett besök på One Foot Island, samt snorkling i det klara vattnet. Du kan också bo vid lagunen, till exempel i en bungalow vid vattenbrynet på Aitutaki Lagoon Resort & Spa.

Aitutaki ligger ca 45 minuter med flyg från huvudön Rarotonga.

Bora Bora.
Lagunen på Bora Bora.
Foto: Aleksei – stock.adobe.com

Bora Bora, Franska Polynesien

De flesta har hört talas om Bora Bora, och många har en dröm om att resa dit en gång i livet. Själva huvudön på Bora Bora är en frodig och vulkanisk ö, som sticker brant upp från havet. Ön och berget Mount Otemanu är vackert i sig själv, men det som verkligen gör Bora Bora exotiskt är den stora turkosblå lagunen som omger hela ön.

Utspritt i lagunen finns många större och mindre öar, där de minsta öarna kallas för ”motos”. Internationella hotellkedjor förstod för länge sedan att detta är en perfekt plats att bygga overwater bungalows på. Det är otvivelaktigt en ”once in a lifetime”-upplevelse att vakna upp i en av världens vackraste laguner och kunna hoppa i det härliga vattnet direkt från sitt eget sovrum.

Bora Bora ligger ca 45 minuter med flyg från huvudön Tahiti.

Ny-Caledonia.
Nya Kaledonien har världens största lagun.
Foto: M. Dosdane / NCT

Lagunen i Nya Kaledonien

Nya Kaledonien är ett franskt territorium i sydvästra Stilla havet. Ögruppen har världens största lagun, som täcker ett område på 24 000 kvadratkilometer och med ett genomsnittsdjup av 25 meter. Med anledning av det rika marina livet och den stora variation av olika typer av korallrev, finns lagunen och det omkringliggande barriärrevet med på UNESCOS världsarvslista.

Den stora lagunen avnjutes bäst på ögruppen Isle of Pines och Loyalty Islands. En av de vackraste öarna är Ouvéa, som sägs vara det närmaste man kommer ett paradis. Med en 25 kilometer lång kritvit strand som gränsar till det färgsprakande vattnet, är det inte svårt att förstå att detta är en av de mest idylliska platserna i hela Stilla havet.

Blue Lagoon på Fiji.
Blue Lagoon på Fiji.
Foto: Three Loose Coconuts

Nanuya Levu, Fiji (The Blue Lagoon)

Nanuya Levu i ögruppen Yasawas på Fiji har en av landets finaste och definitivt mest berömda laguner. Lagunen blev känd som ”Blue Lagoon” efter filmen från 1980 med samma namn. Brooke Shields och Christopher Atkins spelar två barn som måste söka skydd på en tropisk ö i Stilla havet efter att fartyget de färdades med började brinna.

På samma ö som Blue Lagoon ligger Turtle Island Resort, en exklusiv och undanskymd resort som har plats för max 14 gäster.

Nanuya Levu ligger ca 5 timmars resa med båt från huvudön Vanua Levu.

Rangiroa.
De många små öarna och atollerna på Rangiroa. 
Foto: Maridav – stock.adobe.com

Rangiroa, Franska Polynesien

Rangiroa är en av världens största atoller och från luften ser det ut som ett enormt pärlband på vattenytan. Atollen består av 415 småöar och sandbankar, som omger den 80 kilometer breda lagunen. Det kristallklara vattnet är en oemotståndlig blandning av ljusblått och turkost.

Lagunen anses vara en av de bästa platserna för dykning i världen, tack vare det rika beståndet av haj, rockor, delfiner och fiskar. Dessutom är det en fantastisk plats att snorkla på för den som inte dyker. För fiskeintresserade finns möjlighet att pröva på djuphavsfiske.

Rangiroa ligger ca 1 timmes flygresa från huvudön Tahiti Nui.

Börja planera din drömresa

Läs även

Strand på Fiji
Fiji tar ö-luff till en helt ny nivå. Vakna upp på en ny paradisö varje dag, så långt från vardagen som det bara går.
Aranui Cruises.
Vi har sammanställt några praktiska tips för att se till att du är så väl förberedd som möjligt innan du stiger ombord på Aranui.