Upplev OS på Tahiti i 2024

Foto: Teo - stock.adobe.com

Inspiration

Upplev OS på Tahiti i 2024

Senast uppdaterad:

Sommaren 2024 kan du resa till Tahiti och titta på olympiska tävlingar, som en del av OS i Paris. Surftävlingarna hålls i, för surfare, världsberömda Teahupo’o som ligger utanför huvudön Tahiti.

Paris arrangerar de olympiska spelen sommaren 2024 och därmed uppstod behovet av en lämplig plats för surftävlingarna. Den franska olympiska kommittén har verkligen tänkt utanför ramarna, när de valde bort Atlantkusten och Rivieran till förmån för Stilla havet (!) Ö-gruppen Franska Polynesien och huvudön Tahiti är mest kända som ett fantastiskt semesterresmål. Ett sant söderhavsparadis med turkosblå laguner, overwater-bungalows, korallrev, stränder och en kultur som är både gästvänlig och exotisk.

En liten bit av Frankrike

Och även om Franska Polynesien har både självstyre och en egen flagga är ö-gruppen fortfarande franskt utomeuropeiskt förvaltningsområde. Styrelsen för IOC (International Olympic Committee) beslutade att spelens surftävlingar ska avgöras på Tahiti tidigare i år. 

Det är en historisk händelse när olympiska tävlingar hålls mitt i Stilla havet – hela 15 700 kilometer från Paris. Aldrig tidigare har en OS-tävling anordnats så långt bort från arrangörsstaden. Tävlingarna arrangeras av den lilla byn Teahupo’o på huvudön Tahiti. Från flygplatsen i huvudstaden Papeete är det en och en halv timmes bilresa till Teahupo’o.

Fullt jubel

Beslutet togs emot med stor glädje bland idrottarna. Teahupo’o är världsberömd för sina perfekta cylindriska vågor. När havsströmmen träffar revet på väg mot land trycks vattnet uppåt och skapar vågor som normalt är tre till fyra meter höga, men som kan blir upp till 10 meter under de rätta väderförhållandena. Därför har ”the Teahupo’o Wave” sin egen status bland surfare världen över, och det lilla lokalsamhället har många års erfarenhet av internationella surftävlingar, om än av betydligt mindre format än själva OS.

Korallrevet runt Teahupo'o på Tahiti.
Korallrevet runt Teahupo’o på Tahiti.
Foto: © Tahiti Tourisme / Grégoire Le Bacon

Spännande historia

Det är inte första gången som Franska Polynesien drar till sig uppmärksamhet från omvärlden. 1789 inträffade det berömda myteriet på Bounty vid Tahiti, som 1984 filmades med stor framgång. 1937 flyttade den unge norrmannen Thor Heyerdahl till Fatu Hiva för att leva i harmoni med naturen. 10 år senare återvände han på träflotten Kon-Tiki efter en 101 dagar lång resa från Peru. Sedan dess har Marlon Brando också visat sin kärlek till regionen och öppnat den lyxiga resorten Brando.

Franska Polynesien består av 118 öar utspridda över fem stora ögrupper. De tre mest populära ögrupperna är:

Biljetter kan endast köpas via den officiella OS-webbplatsen. Vi hjälper gärna till med resor och boende, och rekommenderar att man kombinerar Tahiti med ett besök på flera av öarna i Franska Polynesien. Kontakta oss för en offert.

Börja planera din drömresa

Läs även

Intercontinental Bora Bora Resort and Thalasso Spa
Är du på jakt efter den ultimata tropiska semesterupplevelsen? Res till en av världens vackraste laguner!
Aranui 5 på väg genom Tiputa Pass på Rangiroa.
Är du äventyrslysten och vill uppleva en kryssning utöver det vanliga? I Franska Polynesien seglar ett kombinerat frakt- och kryssningsfartyg till de exotiska Marquesasöarna.