Tuamotuöarna

Foto: Le Bouil Baptiste - stock.adobe.com

Resmål på Tahiti (Franska Polynesien)

Tuamotuöarna

En knapp timmes flygtur från Papeete ligger de vackra atollerna i ögruppen Tuamotu, som består av cirka 80 öar och atoller över ett område lika stort som västra Europa. Den här platsen kan bäst beskrivas som ett idylliskt vykort. En stor lagun som omges av en rad små öar som knappt tittar upp ovan havsytan.

Lär känna Tuamotuøyene.

De vackra omgivningarna överträffas endast av ett otroligt och fascinerande liv under ytan, där det myllrar av fiskar i alla de färger och former. Alla öar är berömda för sin naturliga skönhet, med kristallklart vatten och oemotståndliga laguner i olika nyanser. Det är ljusblått, blått och turkost i en underbar blandning.

Livet på de små atollerna i Tuamotugruppen är makligt och fridfullt. Här är man långt borta från vardagens stress. I de små byarna kan besökarna uppleva lite av det ursprungliga Polynesien, om man inte hellre njuter av livet under havsytan i lagunen. Öarna är nämligen speciellt populära hos dykare. Det är en otrolig upplevelse att simma runt bland fiskar i regnbågens alla färger och se stora rockor sakta glida förbi.

Thor Heyerdahls expedition med Kon-Tiki avslutades på atollen Raroia år 1947, efter att ha seglat i 101 dagar från Peru.

Tikehau

Tikehau är en nästan cirkelrund atoll i ögruppen Tuamotu, en knapp timmes flygtur från Papeete. Ön kallas även The Pink Sand Island, tack vare de många vackra stränderna.

Tikehau kan bäst beskrivas som ett idylliskt vykort och räknas förståeligt nog som en av de vackraste atollerna i hela Polynesien. En rad små öar omger den 26 kilometer breda lagunen. De fantastiska omgivningarna överträffas endast av ett otroligt och fascinerande liv under ytan, där det myllrar av fiskar i alla de färger och former. De flesta besökare tillbringar semestern med att utforska den förtrollande lagunen, uppleva fågellivet på öarna och utforska den lilla byn Tuherahera.

Rangiroa

Rangiroa är den största av öarna i Tuamotu och vissa menar att det är himmelriket. Ön är berömd för sin naturliga skönhet, med kristallklart vatten och oemotståndliga laguner i olika nyanser. Det är ljusblått, blått och turkost i en underbar blandning. Den stora lagunen är omgiven av vackra koraller och fylld med färgglada fiskar, rockor och delfiner. För dykare är det här en riktig drömplats, men det är även en fantastisk plats att snorkla på för den som inte dyker. Upplev det enkla och rofyllda livet på öarna genom att delta i dagliga aktiviteter med Paumotofolket. I de små byarna kan besökare få uppleva det ursprungliga och genuina Polynesien.

Fakarava

Innan de moderna navigationssystemen uppfanns var regionen känd som “Dangerous Archipelago”, på grund av sina farliga passager. Idag är det precis dessa passager som gör Fakarava till ett paradis för dykare.

Det här är ett dykparadis med en hel värld av imponerande blomkålskoraller, eleganta gråhajar och neonfärgade stim med tropiska fiskarter. “Island of Dreams” är ett passande namn på ön, som är hemvist för sällsynta arter av häckande fåglar och ett otroligt marint djurliv som lever sida vid sida i harmoni. Ekosystemet är så pass mångfaldigt att det finns med på Unescos lista över biosfärreservat.

Ovan havsytan kan man utforska charmiga byar, gamla tempel och en korallkyrka från 1800-talet.

Hotell på Tuamotuöerne

Reseförslag till Tuamotuöerne

Franska Polynesien

11 dagar

Från 113 900 kr

Tahiti, Cooköarna

11-18 dagar

Från 72 500 kr

Tahiti

14 dagar

Från 78 500 kr

Börja planera din drömresa

Övriga resmål på Tahiti

Bora Bora.
Bora Bora är själva drömmen om söderhavsparadiset, med gröna palmer, kritvita stränder och kristallklart turkost vatten.
Moorea.
Endast en knapp timmes båtresa från Papeete ligger ön Moorea, som många menar är den vackraste platsen på jorden.
Tahiti Nui.
Papeete är landets politiska och ekonomiska centrum, och staden sträcker sig längs hela den vackra hamnen och upp på bergssidan både norrut och västerut.
Tetiaroa Island.
De mest populära öarna blant Sällskapsöarna är Bora Bora, Moorea och Tahiti Nui, men här finns även 11 andra öar som är väl värda ett besök.
Marquesasöarna.
De avsides belägna Marquesasöarna ligger ungefär tre timmar med flyg norr om Papeete. Det isolerade läget har skapat en enorm stolthet bland befolkningen, precis som den fascinerande kulturen.