Tonga

Foto: Tonga Tourism

Malo’ e lelei och välkommen till Tonga!

Vill du undvika turistmassorna och istället uppleva en genuin Stillahavs-ö? Då är Tonga det perfekta resmålet. Här kommer du nära den polynesiska kulturen, samtidigt som du kan njuta av härliga stränder och avkopplande resorter.

Kart Tonga
Karta över Tonga

Huvudstad: Nuku’alofa

Antal öar: 169

Invånarantal: ca. 110 000

Valuta: Tongan Pa’anga

Lär känna Tonga.

Tonga är Stilla havets enda monarki och befinner sig mitt på datumlinjen. Ögruppen består av 170 öar, men endast 30–40 av dem är bebodda. Landet delas in tre huvudögrupper: TongatapuHa’apai, och Vava’u. Öarna i Tongatapu och Ha’apai är platta korallöar, medan öarna i Vava’u-gruppen är vulkaniska med berg.

Trots de stora avstånden utgör befolkningen en homogen grupp som delar samma polynesiska kultur. ”Tonga time” är ett viktigt begrepp för en lyckad semester på Tonga, för här sker allt i ett eget tempo och tålmodighet är en dygd. Befolkningen är dessutom mycket vänlig, och det är inte underligt att James Cook kallade öarna för the Friendly Islands. Du kommer sällan eller aldrig att få ett “nej” om du ber om något.

Tonga är rikt på kultur och gamla traditioner. Att återberätta de gamla legenderna och historierna är viktigt, och man är duktig på att hålla gamla hantverkstraditioner vid liv. Männen gör träsniderier som kavaskålar och krigsklubbor, medan kvinnorna tillverkar tapa (barkväv) och väver eller flätar korgar.

På Tonga er det gode muligheter for å se store flokker med hval.
På Tonga finns det goda möjligheter att få se stora valflockar.
Foto: Tonga Tourism

Som på de flesta öarna i Polynesien är dans och sång viktigt även på Tonga. Både gamla och unga älskar fest och att dansa de traditionella danserna. Tonga har en lång rad aktiviteter på programmet och det finns något för allas smak. De flesta aktiviteter har inte helt förvånande anknytning till havet. Både simning, snorkling och dykning är populära aktiviteter som du kan fördriva tiden med. Från juli till november har man möjlighet att följa med på valsafari. Även andra länder i Stilla havet erbjuder valsafari, men chansen att uppleva dessa fantastiska varelser är störst på Tonga där ett stort bestånd knölvalar samlas runt ögruppen Vava’u. Man behöver inte ens ge sig ut på havet, utan man kan se dessa giganter från land vid Toafa Lookout på öns västkust.

Reseförslag till Tonga

Tonga

12 dagar

Från 43 500 kr

Hur är vädret på Tonga?

Öarna har ett tropiskt klimat med en medeltemperatur på 23 grader i syd till 27 grader i nord. Nederbörden ökar från söder till norr med ganska stora skillnader, och passadvindarna skapar ett behagligt klimat.

Temperaturtabell Tonga

I tabellen visas den genomsnittliga max- och minitemperaturen. Vi vill göra er uppmärksamma på att detta är medelvärden och att vädret på Tahiti kan variera.

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Max temp292928272625242425262728
Min temp232423222120181819202223
Regn (mm)20022022515011590105110110115110130

Börja planera din drömresa

Inspiration

Intercontinental Bora Bora Resort and Thalasso Spa
Rätt boende är en viktig del av en bröllopsresa, och här har vi samlat 10 av de finaste hotellen för dig som vill ha en romantisk upplevelse.
Angor Wat.
Vi har samlat de vanligaste upplevelserna som de flesta vill vara med om på en resa runt jorden.