Tanna

Foto: ggfoto - stock.adobe.com

Resmål på Vanuatu

Tanna

Söderut i öriket ligger öarna Ambrym och Tanna, som är kända för sina aktiva vulkaner och vackra natur.

På Tanna känns det nästan som om man har rest tillbaka i tiden, för här bor de allra flesta i små byar och lever som de har gjort i århundraden med en liten åkerlapp, fiske och några husdjur. Här genomför man flera traditionella ceremonier, bland annat en Toka-ceremoni som är mycket imponerande att se på. Festivalen pågår i tre dagar och tre nätter, utan stopp, och innehåller dans, musik och många andra roliga saker.

Efter andra världskriget växte det fram en speciell kult på Tanna – cargo-kulten. Genom att göra miniatyrer i trä som föreställer amerikanska flyg, militärlastbilar och fartyg försöker man att kalla tillbaka det som kom med så mycket gott – cargo (dvs. frakt).

Mount Yasur Volcano, Tanna Island, Vanuatu.
Mount Yasir är en mycket fascinerande vulkan.
Foto: Vanuatu Tourism Office

På Tanna kan man också uppleva den aktiva vulkanen Yasur. Den är en av de mest spektakulära och tillgängliga vulkanerna i världen, där man kan gå helt fram på kanten och se ner i jordens inre. Allra mest spektakulär är vulkanen efter mörkrets inbrott, när den sprutar ut ett fyrverkeri av lava och man hör buller och explosioner samtidigt som marken skakar.

Hotell på Tanna

Reseförslag till Tanna

Vanuatu

20 dagar

Från 61 500 kr

Börja planera din drömresa

Övriga resmål på Vanuatu

Wreck diving.
Espiritu Santo är den största ön på Vanuatu, och ligger lite längre norrut än huvudstaden Port Vila, något som gör att det är lite varmare här.
Warwick Le Lagon Resort and Spa.
Port Vila är Vanuatus huvudstad och ligger på ön Efaté, strategiskt placerad mitt bland landets många öar.